Bérleti szerződés

Ingatlan bérleti szerződés készítés

Mielőtt ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést írnánk alá, célszerű górcső alá venni a lakást kiadó személyt, illetve azt is, hogy rendelkezik-e ingatlan kiadási joggal. A lakást ugyanis kizárólag a tulajdonos adhatja bérbe, ha a lakásnak haszonélvezője nincs. Ellenkező esetben a haszonélvező jóváhagyása is szükséges. Azonban ha a haszonélvező szeretné kiadni a lakást, nem szükséges a tulajdonos beleegyezését kérnie. Amennyiben szükséges, kérhetjük friss tulajdoni lap bemutatását is, melyen tisztán látszanak a tulajdoni viszonyok.

A Lakástörvény szerint a bérleti szerződés csak akkor minősül hitelesnek, ha az írásban köttetett.

Amikről érdemes még meggyőződni szerződéskötéskor: megfelelő-e a bérleti díj összege, a bérleti díj magában foglalja-e a rezsit, megfelelően vannak-e kitöltve a személyes adatok. Az adózásra is gondolnunk kell, hiszen csak a „tiszta” bérleti díj meghatározását követően számolható ki pontosan az SZJA fizetési kötelezettség.

Annak érdekében, hogy a későbbiekben ezek sem képezzék vita tárgyát, a közüzemi órák állását is szükséges rögzíteni egy úgynevezett átadás-átvételi jegyzőkönyvben. Továbbá érdemes még jegyzőkönyvet készíteni az ingatlanban hagyott berendezési tárgyakról, a különböző felszerelésekről is, melyek a bérbeadó tulajdonát képezik (fotózni is lehet, állapotukról is nyilatkozhatunk).

Akad még pár kérdése a bérleti szerződésre vonatkozóan? Keresse fel ügyvédünket Gazdagréten!

 

További ingatlanjogi cikkeink: