Cégalapítás

A legelterjedtebb cégformák Magyarországon:

  • korlátolt felelősségű társaság (Kft.)
  • betéti társaság (Bt.)
  • közkereseti társaság (Kkt.)
  • részvénytársaság (Nyrt., Zrt.)

A Kft-k, Bt-k és Kkt-k alapítása mentes az illetékektől és közzétételi-költségektől egyaránt.

Cégalapítás lépései

Amennyiben sikerül elhatározni a vállalkozás létrehozását, első lépésként a cégformát szükséges meghatározni, melyik forma az, amelyik megfelel a vállalkozáshoz. Ebben a jogi képviselőn túl nagy szerepe van a könyvelőnek is, aki segít meghatározni az adózáshoz szükséges kereteket is.

Következő lépés a cégnév meghatározása. A cégnév legalább 2 elemből áll, melyek a cégforma illetve egy vezérszó. A vezérszó lehet idegen szó, betűszó, vagy rövidítés is.

A cégnévnek kötelező legalább 3 karakterrel eltérnie minden már bejegyzett cég nevétől. Amennyiben olyan cégnévvel készül el a cégbejegyzési kérelem, amely nem felel meg a fentieknek, úgy elutasítják a cégalapítási kérelmet és újra kell kezdeni az eljárást egy új névvel. A cégnév ellenőrzése akár a cégjegyzékben való ellenőrzéssel is megvalósulhat.

A székhely

A cég alapításához szükséges megjelölni a székhelyet, mely lehet saját ingatlanban, bérleményben, vagy igénybe vehető székhelyszolgáltatás is. A székhely használatra vonatkozó jogosultságot tulajdoni lappal vagy használati jogról szóló szerződéssel kell igazolni.

Vezető tisztségviselő

Cégalapítás előtt meg kell határozni, hogy ki lesz a vezető tisztségviselő. A vezető tisztségviselő munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban állhat adott céggel. A törvény rögzít meghatározott kizáró okokat a vezető tisztségviselőkkel szemben, így minden vezető tisztségviselőnek írásban nyilatkoznia kell ezen kizáró okok hiányáról.

Tevékenységi kör és engedélyek

A létesítő okiratban fel kell tüntetni azon tevékenységeket, amelyeket a gazdasági társaság végezni fog működése alatt. A tevékenységeket TEÁOR szám szerint kell feltüntetni, melyek könnyen megtalálhatóak az interneten. Fontos figyelni, hiszen vannak olyan tevékenységek melyek engedélykötelesek.

Törzstőke

A gazdasági társaságok törzstőke befizetésével működnek, azonban ennek összege és feltételei  eltérnek.

Kft. alapítás törzstőke egy részének befizetésével lehetséges, azonban nem szükséges az egész 3 millió forintot a bejegyzés előtt a társaság rendelkezésére bocsátani. Betéti társaság esetében például nincs meghatározva a működéshez szükséges minimum törzstőke mértéke.

Cégbejegyzési kérelem benyújtása csak ügyvédi ellenjegyzéssel lehetséges.

A cégalapítási kérelem cégbíróságra való benyújtása elektronikus úton történik.

A cégalapítás munkadíja cégformától függően 50.000,- Ft-tól kezdődik, pontos munkadíjért kérjük szíveskedjen irodánkkal felvenni a kapcsolatot.

Cégalapításba fogna? Lépjen kapcsolatba gazdagréti ügyvédi irodánkkal, Budaörstől 10 perce!

További cégjogi cikkeink: