Az élettársi kapcsolatokból eredő esetleges problémákról

Az élettársi kapcsolatokból eredő esetleges problémákról

szeptember 28, 2017 Hasznos információk 0
Az élettársi kapcsolatokból eredő esetleges problémákról

 

Bár a közhiedelemben az a téves elképzelés él, hogy azok akik élettársi kapcsolatban élnek azonos jogokkal rendelkeznek mint akik házasságban élnek, ez azonban nincs így és számos jog csak külön  a felek közötti megállapodással biztosítható. 

Problémát okozhat az élettársak vagyoni viszonyainak kérdése: a házasságtól eltérően ugyanis az élettársak a vagyon szerzésében történő közreműködés arányában szereznek közös tulajdont, akármennyi ideig is élnek együtt.

Az élettársi kapcsolatból származó öröklési kérdések is eltérőek: az élettárs ugyanis nem örököl “automatikusan”, például haszonélvezeti jogot sem, így adott esetben az örökösök felszólíthatják annak a lakásnak az elhagyására, melyben volt párjával együtt éltek.

Mindezeket a kérdéseket természetesen külön megállapodással és/vagy végrendelettel eltérő módon rendezni lehet, ennek hiányában sajnos, az élettárs jogai csorbát szenvedhetnek. 

Gyermekes élettársak különválása esetén szintén érdemes rendezni a gyermek feletti szülői felügyelet, kapcsolattartás, tartásdíj kérdését, mivel annak  elmaradása komoly problémákat jelenthet a jövőben.  

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, részletes tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz.