Ki örököl utánunk ha végrendelkezünk, és ki örököl akkor ha nem?

Ki örököl utánunk ha végrendelkezünk, és ki örököl akkor ha nem?

augusztus 17, 2016 Hasznos információk 0
Ki örököl utánunk ha végrendelkezünk, és ki örököl akkor ha nem?

 

A köztudatban él egy olyan kép, mely szerint amennyiben végrendelkezünk, megnevezünk egy vagy két személyt, alapítványt, stb. örökösünknek és teljes vagyonunk a megnevezett személyekre száll. Azonban ez nem minden esetben van így.

A magyar öröklési jogszabályok egyszerűsítve két részre oszthatóak. A törvényes öröklésre, amely azt jelenti, hogy végrendelet hiányában utánunk alap esetben leszármazóink és házastársunk örököl. A másik része pedig a végrendelet. Ellenben fontos azt tudni, hogy amennyiben a végrendelet mellett törvényes örökösök is vannak, akik adott esetben a végrendeletbe nem kerültek bele, nem esnek el teljes örökségüktől, ugyanis létezik egy „köteles rész“ megnevezésű fogalom, amely mint nevéből is kitűnik, egy olyan kötelező rész, amelyet az örökösök akkor is követelhetnek, ha egyébként  a végrendeletben nem szerepelnek.

A törvény alapján öröklő leszármazókat, illetve házastársat csak rendkívül szűk esetkörben lehet kizárni végrendeletben az öröklésből, például amennyiben érdemtelen volt az örökös, vagy erkölcstelen életmódot folytat.

Fontos, hogy az öröklési szabályokról mind a végrendelkező, mind az örökösök megfelelően tájékozódjanak, hiszen sok kellemetlen perctől kímélik meg magukat a család tagjai.