Gyermektartásdíjjal kapcsolatos szülői játszmák

Gyermektartásdíjjal kapcsolatos szülői játszmák

november 19, 2016 Gyermektartás 0
Gyermektartásdíjjal kapcsolatos szülői játszmák

 

A kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles. Ezen szabálynak véleményem szerint tökéletes, már a bíróságokon is többször elhangzott köznyelvi megfogalmazása a “köteles a saját szájából a falatot kivenni, és gyermekének adni”.

Talán ez a gyermektartásdíj megállapításának legfontosabb sarokköve: egy tartásra képes szülő minden körülmények között köteles fizetni, amíg a gyermek a 18. életévét be nem tölti.

Talán éppen ez a „köteles” szó az, ami sokszor visszásan hat a szülők számára. Rendkívül sokszor próbálnak különböző okokat, “játszótéri cseleket” felhasználni, hogy kevesebb tartásdíjat kelljen fizetniük. Tartásdíjjal kapcsolatos eljárásra rendszerint akkor kerül sor, amikor a gyermek szülei között a viszony megromlott, így általában mindkét fél rosszul mérlegel a díj megállapításával kapcsolatban. Azt a kudarcot, ami kapcsolatuk bukása során érte őket, a gyermekekre, a másik félre és a velük kapcsolatos vitákra vetítik. Ilyen esetekben kerül elő a jól bevált “Minimálbérből élek!” mondat.

A gyermektartásdíjjal kapcsolatos viták alapja rendkívül sokrétű lehet. Sokszor a felek között az egyetlen összekötő kapocs a gyermek marad, és csak ezen a ponton tudnak egymásnak fájdalmat okozni. Ezért a tartásdíjon próbálnak spórolni, és így borsot törni a másik orra alá. Előfordul, hogy a kötelezett szülő úgy gondolja, a gondozó szülő a tartásdíjat magára költi. Ezzel a felfogással csupán annyi probléma van, hogy a Magyarországon megítélt tartásdíjak zömében a 30.000 – 40.000 Ft-ot is alig érik el, amit igen rövid időn belül el lehet költeni egy gyermekre. Már a feltételezés is nevetséges, hogy ebből az összegből még a szülő fodrászára is jut. Nyilvánvalóan más a helyzet egy 100.000 – 150.000 Ft feletti összeg esetén; itt már pont az ellenkezője állhat meg, hiszen egy szint felett már nehéz bizonyítani, hogy az összeg valóban a gyermekre került felhasználásra.

Súlyos tévhit, hogy ha a gyermekemet a kapcsolattartás során egyéb pénzben nevesíthető módon is támogatom, akkor a tartásdíj összege kevesebb lehet. A díjat a gyermek szükségletei alapján határozzák meg, mely akkor is fennáll, ha a kötelezett szülő elvitte moziba.

Ezen játszmákkal a legnagyobb probléma az, hogy a szülők önző módon abba nem gondolnak bele, hogy ennek egyetlen vesztese a gyermek lesz.

 

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, teljes körű jogi tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz.