Gyermektartásdíj nem fizetése egyéb hiteltörlesztés miatt. Létezhet?

Gyermektartásdíj nem fizetése egyéb hiteltörlesztés miatt. Létezhet?

november 19, 2016 Gyermektartás 0
Gyermektartásdíj nem fizetése egyéb hiteltörlesztés miatt

 

Az utóbbi időben egyre gyakrabban előkerülő kérdés ez, tekintettel a rengeteg fizethetetlenül megugrott devizahitel-törlesztőrészletekre, illetve egyéb hitelekre.

Napjainkban sajnos még mindig sokan a hitelfelvételt választják pénzügyi problémáik megoldásához a nadrágszíj meghúzása helyett. Több ügyfelem is keresett már meg azzal, hogy nem tudja fizetni a gyermektartásdíjat, vagy legalábbis nem akkora összegben, mint azt a jogosult fél kéri, mivel hitelt fizet a bank felé, és a fennmaradó összeg nem elég a tartásdíj fizetésére.

A bírói gyakorlat szerint az alapvető szülői felelősség megköveteli, hogy a szülő a körülményeinek alakításakor a kiskorú gyermekével szemben fennálló tartási kötelezettségével számoljon. Ez azt jelenti, hogy a szülőnek kötelessége úgy alakítani jövedelmi helyzetét, hogy elsődleges gyermeke kiadásival számoljon.

A szülő köteles az életét, munkáját, a családi vállalkozását a gyermeke érdekének is megfelelően alakítani.

A tartásdíjat fizető szülőnek számolnia kell azzal, hogy a kiskorú gyermekével szemben fennálló tartási kötelezettsége a hiteltörlesztést – azaz bármilyen jellegű törlesztőrészlet vagy kamatot – megelőzi.

 

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, teljes körű jogi tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz.

 

Kép: https://pixabay.com