Nagykorú gyermek tartása

Nagykorú gyermek tartása

november 19, 2016 Gyermektartás 0
Nagykorú gyermek tartása

 

A gyermektartásdíj időtartama a gyermek 18. életévének betöltéséig, vagy amennyiben a gyermek középiskolai tanulmányokat folytat, 20. életévéig tart.

Ezt követően, amennyiben a gyermek továbbtanul, nagykorú tartásban részesülhet. Részesülhet, azaz nem kötelező a nagykorú gyermek tartása.

A nagykorú gyermek tartása teljesen különböző a kiskorú gyermekétől. A nagykorú gyermeknek járó tartásdíj nem “automatikus”.

A nagykorú gyermeknek bizonyított rászorultsága, és továbbtanulása esetén köteles fizetni a szülő, de ekkor is csak meghatározott esetekben.

A törvény ellenben kifejezetten nevesít olyan eseteket, amikor a szülő nem köteles a nagykorút eltartani. Ilyen lehet például ha a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy ha ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha a magatartása miatt arra érdemtelenné vált, vagy kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot szülőjével.

 

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, teljes körű jogi tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz.

 

Kép:https://pixabay.com