Ne használjuk a vírust kapcsolattartási játszmák eszközeként

Ne használjuk a vírust kapcsolattartási játszmák eszközeként

március 31, 2020 Hasznos információk 0

Számtalan kérdést kaptunk, hogy a kialakult helyzetben, a vírusra tekintettel meg lehet-e tagadni a kapcsolattartást, korlátozhatja-e egyik szülő a másikat.

 

A 71/2020 (III.27.) kormányrendelet erre megadja a választ, miszerint 4.§ t) pontja szerint a lakó -és tartózkodási hely elhagyása szempontjából alapos indoknak minősül a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása.

 

Tehát fentiek alapján a kapcsolattartás ugyanúgy korlátozás nélkül zajlik, így nem jogosult a szülő ezen indokkal megtagadni a kapcsolattartást.

 

Természetesen más a helyzet akkor, hogy ha valamelyik szülő esetében felmerül a fertőzés veszélye. Ellenben ha a kapcsolattartást nem gyakorolható szülő később a kapcsolattartás végrehajtása iránt bírósági eljárást indít, majd a korlátozó szülőnek meg kell jelölni azon pontos okot, ami a veszélyeztetettséget megalapozta.

 

Így javaslom, hogy ebben a nehéz időszakban alapos ok nélkül ne terheljük azzal szülő társunkat, hogy hónapokig nem engedélyezzük, hogy gyermekivel időt tölthessen.

Kép: pixabay.com