Még most érdemes átminősíteni zártkertjeinket

Még most érdemes átminősíteni zártkertjeinket

augusztus 14, 2016 Ingatlan adásvétel 0
Még most érdemes átminősíteni zártkertjeinket

 

2016. december 31. napjáig ingyenes a zártkerti ingatlanok átminősítése, művelési ág alól való kivonása.

A zártkertek a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a földekkel azonos módon értékesíthetőek, ajándékozhatóak, tehát nemcsak, hogy maga az ügylet hosszadalmas és bonyolult, de a vevőnek is szigorú feltételeknek kell megfelelnie.

Az átminősítéssel egyszerűbbé válik az ügyintézés, és az ingatlan ára is magasabb lehet, illetve a vevők köre is jelentősen bővülhet. A zártkertek immáron valódi funkciójuknak megfelelően (pl.: üdülő, lakóingatlan) vehetnek részt az ingatlanforgalomban.

Az ingyenes átminősítés ezen év végéig tart, és az intézkedést érdemes mihamarabb elkezdeni, hiszen a földhivatal a kérelmek sokasága miatt várhatóan leterhelt lesz, a soron kívüli eljárás pedig már költségekkel jár.

További pozitívum a CSOK-ot igénylők számára, hogy a CSOK szabályait enyhítették, így akár zártkerten vagy külterületen is lehet már építkezni, és ezzel egyidejűleg a CSOK-ot igénybe venni.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, teljes körű jogi tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz! Kérjen időpontot budapesti vagy szentendrei ügyvédi irodánkba, akár eseti konzultációra, akár teljes eljárásban való szakértői közreműködésre van szüksége!