Miért kössünk házassági vagyonjogi szerződést?

Miért kössünk házassági vagyonjogi szerződést?

augusztus 14, 2016 Válás, vagyonmegosztás 0
Miért kössünk házassági vagyonjogi szerződést?

 

Sajnos a gyakorlatban a mai napig nem egyértelmű, hogy milyen jelentősége van egy idejében elkészített házassági vagyonjogi szerződésnek.

Sokak megítélése szerint egy ilyen jellegű írásos megállapodás felvetése a párkapcsolatokban kellemetlen helyzeteket okozhat, de fontos tudni, hogy legtöbb esetben a válás és a válási vagyonmegosztási per egy esetleges vagyonjogi szerződéssel jelentősen leegyszerűsödik, meggyorsul, nem beszélve arról, hogy a felek energiát és költségeket spórolnak meg, hiszen a vagyon elosztása egyértelmű.

A házassági vagyonjogi szerződésben akár már a házasság megkötésekor (természetesen a házasság fennállása során is) rögzíteni lehet, hogy a házasság során keletkezett vagyon kit, milyen arányban illet.

A szerződésben továbbá leírható, hogy a felek milyen saját vagyonnal léptek be a házasság intézményébe, így ez a külön szerzett vagyon a későbbiekben sem válhat vita tárgyává.

A törvény rendelkezésünkre bocsát különböző vagyonmegosztási lehetőségeket, melyek alapján a felek megoszthatják házasságuk során keletkezett vagyonukat.

Nagyon fontos, hogy a szerződést a feleknek közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglaltatniuk, melyet követően a szerződést el kell helyezni a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásában.

Amennyiben a párok úgy döntenek, mégsem kívánnak ezzel a lehetőséggel élni, a vagyonjogi viszonyaikra a törvényben meghatározott szabályok vonatkoznak, melyekről azonban a vagyonmegosztás előtt mindenképpen szükséges tájékozódni.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, teljes körű jogi tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz!