Válás közös megegyezéssel

Válás közös megegyezéssel

november 8, 2016 Válás, vagyonmegosztás 0
Válás közös megegyezéssel

 

A válások többsége a házastársak közötti egyezséggel zárul. Ezek az egyezségek ritkábban már a válási szándék kinyilvánításával egy időben létrejönnek a felek között.

Az esetek többségében viszont az jellemző, hogy a válófélben lévők megunják a hosszú pereskedést, és ennek következtében kötnek egyezséget.

Abban az esetben, ha már a válóper indításakor egyezség születik, várhatóan egy, közös kiskorú gyermek esetében két tárgyalás alatt elválhatnak. A folyamat ebben az esetben kb. 4-5 hónapig tarthat.

A közös megegyezéshez a feleknek a jogszabályban meghatározott alábbi kérdésekben kell megállapodni: közös gyermek esetén a gyermek feletti szülői felügyeleti jog, kapcsolattartás, gyermektartásdíj, valamint minden esetben az utolsó közös lakóhely használata, illetve a házastársi tartás.

A házassági bontóperek esetében a közös megegyezéssel történő válás ajánlott, hiszen a bíróság ezekben az érzékeny, személyes jellegű ügyekben nagy valószínűséggel olyan ítéletet hoz, mely valamely ponton mindkét félnek sérelmes lesz.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, teljes körű jogi tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz!