Válás közös megegyezés nélkül

Válás közös megegyezés nélkül

november 8, 2016 Válás, vagyonmegosztás 0
Válás közös megegyezés nélkül

 

Annak ellenére, hogy a válások nagy száma általában megegyezéssel végződik, természetesen sűrűn előfordul, hogy akár a gyerekek, akár a házassági közös vagyon ügyében a bíróságnak kell ítéletet hoznia.

A közös megegyezés nélküli házassági bontópereket tényállásos bontópernek nevezzük, melyek során mindkét fél a saját kérelmét alátámasztó tényeket hoz a bíróság tudomására.

A közös megegyezés nélküli válás esetében számolni kell azzal, hogy ha gyermekkel kapcsolatban vita merül fel, a gyermek részére pszichológus szakértői vizsgálatot rendelnek el. Gyermekkel kapcsolatos vita alapját képezhetik az alábbiak: szülői felügyeleti jog gyakorlása, kapcsolattartás, gyermektartásdíj kérdése. Ha vagyoni jellegű vita merül fel, a felek teljes körű vagyoni viszonyainak feltárásával ugyancsak számolni kell.

Tekintettel arra, hogy a családjogi ügyek jellemzően érzékenyen érintik a feleket, az a tapasztalatom, hogy a bíróság sosem tud mindkét fél számára megfelelő ítéletet hozni, így érdemes az érintetteknek a sértettségüket és a dühüket mind saját, mind gyermekük érdekében idejekorán félretenni.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, teljes körű jogi tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz.