Az adásvételi szerződés buktatói

Az adásvételi szerződés buktatói

április 14, 2017 Ingatlan adásvétel 0
Az adásvételi szerződés buktatói

 

Rendkívül sűrűn előfordul, hogy ügyfeleim egy rosszul elkészített adásvételi szerződés aláírását követően keresnek fel, mellyel már nehéz mit kezdeni. Ezért cikkemben röviden összefoglalom, hogy mik azok a sarkalatos pontok, amikre ügyelni kell ingatlanok értékesítése/vétele esetén.

Az ellenőrzött tulajdoni lap: sokszor csak a szerződés aláírásakor jutunk el oda, hogy megtekintsük a tulajdoni lapot, hogy láthassuk, az ingatlan tehermentes-e. Fontos, hogy ezzel kell kezdeni az ingatlan vásárlást, tisztázni, hogy van-e a tartozás, haszonélvezet, vagy bármi más teher az ingatlanon.

A birtokátadás körülményei: lényeges, hogy az ingatlan birtokának átadása egy időben történjen a teljes vételár kifizetésével, hiszen ha ez korábban történik, megeshet, hogy futunk a saját pénzünk után, nem is mi használjuk már az ingatlant és csupán peres eljárás keretében tudjuk megoldani ezt a problémát.

A közművekre, rezsi költségekre vonatkozó nullás igazolások beszerzése elkerülhetetlen, mivel a birtokbavételt követően kiderülhet, hogy egyes szolgáltatók felé akár több százezres tartozása is van a korábbi tulajdonosnak. Végül jelentősége van annak is, hogy milyen nyilatkozatokat teszünk a szerződésben (például hogy megtekintett állapotban vesszük meg az ingatlant), hiszen később már nem hivatkozhatunk arra, hogy mi ezt vagy azt nem láttunk, nem vettük észre.

Természetesen ez csak iránymutatás – rengeteg apró kikötés, részlet van, amire ügyelni kell, ezért minden esetben ajánlom, hogy ha csupán eladóként szerepelünk egy szerződésben, nézessük át egy ügyvéddel, mivel utóbb már nagyon nehezen lehet a jogi vitákat békésen, peres eljárás kikerülése nélkül megoldani.

Adásvétel, ajándékozás, ingatlanjog – amennyiben ügyvédet keres Budaörshöz közel, várjuk megkeresését!