Tévhit, hogy 5 év után minden közössé válik egy házasságban

Tévhit, hogy 5 év után minden közössé válik egy házasságban

április 18, 2017 Válás, vagyonmegosztás 0
Tévhit, hogy 5 év után minden közössé válik egy házasságban

 

Valamely, előttem ismeretlen okból a mai napig él az a „jogi legenda”, miszerint 5 éves házassági kapcsolat után minden vagyon közössé válik. Ez a feltevés soha nem volt igaz – mégis gyakran találkozom ezzel a téves nézettel.

A házastársak különvagyona mindig is különvagyon marad, sőt, még a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy is megtartja különvagyoni jellegét (egy kivétellel, a szokásos berendezési és felszerelési tárgyak esetében, amelyre szintén kitérek). Pl. ha az egyik házastárs rendelkezett ingatlannal, amelyet elad, és másik ingatlanba fekteti annak vételárát, az új ingatlan ebben a részében-hányadában szintén különvagyoni vagyontárgy marad, még akár 30 éves házasság után is.

Azonban ez alól is van két kivétel:

  1. A felek közösen a közös vagyonba „utalják” az adott vagyontárgyat, azaz írásban úgy rendelkeznek, hogy az a jövőben közös vagyonuk legyen. Úgy gondolom, ez viszonylag ritka megoldás.
  2. A már említett berendezési és felszerelési tárgyak is megtartják különvagyoni jellegüket, egészen addig, amíg eladásra nem kerülnek; a helyükbe lépett mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos berendezési és felszerelési tárgyak azonban valóban 5 év házassági együttélést követően automatikusan közös vagyonná válnak. Feltehetően ebből a szabályból ered a sok félreértés, amellyel naponta találkozhatunk, holott ez csak a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos berendezési és felszerelési tárgyakra vonatkozik – azokból sem az „eredetiekre”, csak a különvagyoni tárgyak helyébe lépő tárgyakra.

Amennyiben szeretne tájékozottabb lenni a témában, a válás vagyonmegosztás jogi hátteréről is kérdezne, keresse bizalommal ügyvédi irodánkat!