Az osztatlan közös tulajdon problémái

Az osztatlan közös tulajdon problémái

július 3, 2017 Ingatlan adásvétel 0
Az osztatlan közös tulajdon problémái

 

Az osztatlan közös tulajdonokkal kapcsolatban mindig rengeteg probléma merül fel. Sokan nem is tudják, hogy mindaddig, míg a tulajdonosok szerződésben nem rögzítik az ellenkezőjét, az osztatlan közös tulajdon teljes egésze szabadon használható bármely tulajdonos által – amennyiben ez a többi tulajdonostárs számára nem okoz kellemetlenséget.

Természetesen ez a gyakorlatban kaotikus állapotokhoz vezetne, így az esetek nagy többségében célszerű az érintett feleknek használati rendet szabályozó szerződést kötni, melyben rögzítik a létrejött megállapodást. Ezen kontraktusban a tulajdonosok kiköthetik, hogy térben, vagy akár időben milyen beosztásban használják az ingatlant. Az ilyen jellegű szerződés kötelező például akkor, ha a tulajdonostárs hitelt kíván felvenni a tulajdonrészére – ez a bankoknál, illetve az ingatlan értékesítése során alapvető eljárásnak számít. További gondot jelent az osztatlan közös tulajdon esetében az elővásárlási jog. A tulajdonostársakat elővásárlási jog illeti más potenciális vásárlókkal szemben, és lépéseket is tehetnek annak megakadályozása érdekében, hogy a szóban forgó tulajdon illetéktelen személyek birtokába kerüljön. A közös tulajdon egyébként a használati megosztáson felül több módon is megszüntethető, vagy olyan módon alakítható, hogy a feleket kevésbé korlátozza.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, teljes körű jogi tanácsadásért forduljon jogi képviselőhöz.

Budapesten, ill. Szentendrén található ügyvédi irodáinkban készséggel állunk rendelkezésére! Kiemelten foglalkozunk ingatlan- és családjogi ügyekkel, illetve segítünk adásvételi ügyletek lebonyolításában, válási vagyonmegosztás rendezésében, és a gyermektartásdíj megállapításában egyaránt! Lépjen velünk kapcsolatba, és kérjen időpontot konzultációra!